Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Potřebuju zase vědět

Příspěvek od aNONym »

jarda ovčák svitavy píše:Pro ilema: já ovčáckého psa fakt nemám, anžto mi veškeré práce s ovcemi činí psí škola, která vychovává ovčácké psy pro ovčáky.
Jardo, tak tady máš inspiraci. ;) Non

http://www.tudou.com/programs/view/nYNOM8sIrU0/ . Ten by se k tobě hodil rozhodně víc, než nějakej "klasickej hafan". :D

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
jarda ovčák svitavy

NO JO.

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Psa už mám. Jmenuje se Journeyman Gladiator 530RX-A.......Má náhon na všechny čtyři tlapky...
potřebuju vědět...Jestli někdo nemáte zkušenost s peltierovým článkem co by generátorem el proudu. Potřebuju z něj vysosat 80 w.Ne z něj, ale z nich.... obložím jimi komínovou rouru a heá heá.....

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: NO JO.

Příspěvek od gromit »

jarda ovčák svitavy píše:Psa už mám. Jmenuje se Journeyman Gladiator 530RX-A.......Má náhon na všechny čtyři tlapky...
potřebuju vědět...Jestli někdo nemáte zkušenost s peltierovým článkem co by generátorem el proudu. Potřebuju z něj vysosat 80 w.Ne z něj, ale z nich.... obložím jimi komínovou rouru a heá heá.....
heá heá - zabývám se podobnou myšlenkou - leč praktické zkušenosti prozatím žádné. Psal jsem letos i Ježíškovi, ale vypadá to spíš zase na ty bačkory....
Jestli pomůže aspoň odkaz: http://thermalforce.de/de/product/therm ... e0929&ref=

Je ale potřeba dát pozor na maximální teplotu, která obvykle (a za rozumnou cenu) nebývá nad 200-250°C a pak jak tou ploškou prohnat tolik tepla. Bez chladiče (vodního) to nebude dávat nic moc. No je toho víc, ale jako tichá kogeneračka mě to láká...

Hezký pejsek...

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

jarda ovčák svitavy píše:Psa už mám. Jmenuje se Journeyman Gladiator 530RX-A.......Má náhon na všechny čtyři tlapky...
Jen nadhodím, že peltiéry, co jsou zde k dostání na chlazení/topení, tak mají na získávání elektrické energie mizerný podíl. Ale údajně existují typy, které jsou (možná) na to dělané a údajně nají oproti zmíněných zisk možná i o 300 % vyšší (jsou k mání snad někde v USA). Jde o to se po tom popídit. Zmiňoval se o tom jeden týpek od ARŤáků, povídal o tom Edgarovi, já naslouchal jen jedním uchem (a ještě tím hluchým) :lol:

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

NO JO.

Příspěvek od JOVA »

Je to o hračce, ale třeba ti to pomůže. :lol:
http://hawelson.blog.cz/0902/spalovak-2-2

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

jarda ovčák svitavy píše:potřebuju vědět...Jestli někdo nemáte zkušenost s peltierovým článkem co by generátorem el proudu. Potřebuju z něj vysosat 80 w.Ne z něj, ale z nich.... obložím jimi komínovou rouru a heá heá.....
... zrovna včera v Receptáři Prima nápadů (tedy 13.12.2009), v rámci povídání o "kanadských krbech" (co se vymetaj jednou za měsíc), ukazovali ventilátor poháněný Peltierovým článkem ... umístil se nahoru na krb a poté samočinně "rozháněl" ohřátý vzduch po místnosti :idea: ... výkon 100-150 m3 / hod ... ;)

... http://www.iprima.cz/videoarchiv/32488/2501/all ... cca někde uprostřed ... konkrétně v 27:50 ... :D:D:D

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

W W Watty

Příspěvek od Akord »

150m3/h je asi 40litru/s, co udelá ventilátor do rozvadeče, nebo snad 2-3 PC vetráky
Melo by na to stačit tak 20-30W.

Dobrý a zároveň dostupný Peltier má na zhruba očekávané pomery reálne kolem 5 procent účinnost(na papír napsat nereálné podmínky - se argumentuje težko), a to potom chce na 80W z toho komínu cucat asi 1500W. Zdá se, že to není moc, ale kdo zkoušel to teplo dovést do tak malé plochy termočlánku o tom ví své. Na to nejaké Cu plíšky s hrudou Cu na konci nepostačí, pokud je teplonosné médium plynné. Je potreba tepelnou trubici s nejakým kapalným médiem a s plochou výmenníka na vstupu asi tak 0.2m2 . No a podobne je na tom chladič. Ne bezduvodne se tímto zpusobem delají výkonnejší chladiče na PC procesory. No a to jsem zrovna u parního stroje. Je to tak fifty-fifty, ani jeden zpusob není zjevne výhodnejší, zdání dosti mate. Je to spíše vec aktuálne vhodné a výhodné technologie.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: W W Watty

Příspěvek od Elektro »

Akord píše:150m3/h je asi 40litru/s, co udelá ventilátor do rozvadeče, nebo snad 2-3 PC vetráky
Melo by na to stačit tak 20-30W. ...
Zdravím Akord.
Ak máš na mysli ten ventilátor, čo sa točí na krbe, tak s tými Watmi si to trochu prehnal.
Popis produktu (http://www.nejlevnejsipocitace.cz/shop/ ... 34112.html)
Part No.: R4-S4S-10AK-GP
Název: Coolermaster R4-S4S-10AK-GP, větrák 140x140, sleeve bearing, 16dBA
Popis: Dimension (W / H / D) 140*140*25mm
Voltage 12VDC
Current (Ampere) 0.08 A±10%
Input (Watt) 0.96W
Speed (R.P.M.) 1000 R.P.M.
Air Flow (CFM) 60.9 CFM =103,48 m3 za hodinu
Air pressure (mmH2O) 0.82 mmH2O
Fan Noise Level (dB-A) 16 dB-A
Samozrejme konštrukcia toho ventilátoru na krbe je iná, ale aj tak si myslím, že jeho vstupný výkon nie je viac ako 10W a to je reálna hodnota pre Peltierov článok.
Želám príjemný deň.

jarda ovčák svitavy

paráda

10 w je pohoda. 8 se jich nalepí na komínovou rouru a pohoda jazz....
Bude třeba hlídat teplotu spalin, eventuelně nějaká jednoduchá zpětná vazba a... heá heá. Nechce se mi stirling, ani parní stroj. Tyto by pro mne měly význam při 5 kw min.To bych šel do kogeneračního dřevoplynu ....Jináč, dokud půjde koupit nafta, tak centrála a fertig.
To vytápění žere tak málo, že je škoda nechat přes noc klapat centrálu kvůli ušmuslaným 30 až 60 w.

Akord
Zasloužilý člen

ventilátor

Příspěvek od Akord »

Elektro, nemal som na mysli ten, ale som maximalizoval príkon, teda, že viac už ventilátor určite žrať nebude, než som uviedol príklad. Ďalej je treba pozerať, či je prietok vzduchu naprázdno, alebo pri menovitom tlaku, a to je riadny rozdiel. Kedysi, a aj dnes, ak je v tom poriadok sa to udáva spolu, a preto je aj taký príkon vyšší, je úmerný súčinu tlak krát prietok.
Ja som nenapísal, že ten Peltier nedá 10W, ani to, že 10W nie je dosť pre ventilátor.
Napísal som, že ak sa peltier prilepí na rúru, a má tepelný kontakt iba cez plech a spaliny, tak nedá 10W.

Jarda, 80W elektriny z komínové roury je slušná iluze. Jediná výhoda tohoto účelu tkví ve zmenšení chladiče, protože ho muže chladit ten ventilátor.

jarda ovčák svitavy

no

Tak obyčejná roura od kamen asi fakt ne. Bylo by to určitě vodivější a s vnitřní teplosměnnou plochou kvůli tvrdosti.
venkovní plocha se obnaží a zaizoluje dle libosti a chladící strana opět budiž chlazena z venčí chladem, jenž je k dispozici. Třebas minus 10, jak jest dnes. Navíc jsem konstruoval několik komínových výměníků, takže vím, že tam ta energie zašitá je. Enem ji vyšťourat.
Mám peltiera v autochladničce a jede jako oheň.Pivko ojíněné kdekoli si uprdnu.
To by v tom byl čert, aby to nešlo naopak......

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: no

Příspěvek od Palo »

jarda ovčák svitavy píše:...a chladící strana opět budiž chlazena z venčí chladem, jenž je k dispozici...
Hoď tam pořádný chladiče, to bude masakr :lol: Komín s chladičem :lol: To budou sósedi čubrnět :lol: Vytůněnej komín :lol:

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Akord
Zasloužilý člen

Re: no

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:To by v tom byl čert, aby to nešlo naopak......
Však tam i je. Chvíli mu bylo zima, tak mi roztopil jednoho peltiera. Účinnost autoledničky je fakt mizerná, a naopak tomu múže být i hur, pokud není peltier konstruován pro teplotní spády v roli zdroje.

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

peltier a spol.

Příspěvek od Jim68 »

Ahoj Jardo ovčáku, jeden kolega se těmahle elektrárnama zabýval, leč - už to odpískal... Problém je v účinnosti ( 5-25%), omezeném teplotním rozsahu ( při mínus deseti zvenku a stovce v komíně ho utavíš) a taky napětí (na 220V/15A jich potřebuješ docela dost..).
S jeho výsledky se ztotožňuji, také jsem měl vloni podobnou vizi. Výsledky tytéž. :oops:
http://adambenda.net/index.php?id=10038
Jim68

Jim68
Be happy!
Akord
Zasloužilý člen

Re: peltier a spol.

Příspěvek od Akord »

Jim68 píše:... Problém je v účinnosti ( 5-25%),
To teda problém je, bylo by to lepší, než svetový rekord. 25 procent je blbost. Reálne 5, výjimečne se speciálními technologiemi kolem 10. S kovovými pouze do 0.2.
Oni to totiž ty potvory nekdy tu účinnost udávají jako percento z Carnotovy účinnosti pri daných teplotách, aby opticky zvýšili číslo, a samozrejme to není totéž a skutečná účinnost je nižší. Je to takový reklamní chyták.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“