Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Re: příští rok v Kadlíně

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Klásek, ten z Lucerny

Gábijina volba

Příspěvek od Klásek, ten z Lucerny »

Gabča píše:
Klásek (ten z Lucerny) píše:
Gabča píše:
Re: Klásek (ten z lucerny) :good: za to, žes vysvětlil svůj šílenej nick :D
Gábinko, díky za (doufám,že) vřelé ruky podání, ale hned Tě musím „sprdnout“. Já jsem ňákej Klásek z Lucerny a ne ten z lucerny; to bych se taky moh‘ jmenovat třeba knot. ;)
Mimochodem víš, co má společného lucerna a Lucifer? No, asi obá stejně smr.. ehm, páchnou
Klásek (ten z Lucerny) píše: Jeden člověk (např. Honza) se rozhodl, že bude navštěvovat své dva kamarády. A to dost podivným způsobem: Vždy, když přijde náhodně na autobusovou zastávku, pojede za tim kamarádem, v jehož směru přijede první autobus. Autobusy k Petrovi i k Mirkovi jezdi ve stejných intervalech - např. 20 minut. (Na vzdálenosti obou kamarádů od zastávky vůbec nezáleží, ale bydlí v opačných směrech od Honzovy zastávky; to je snad jasné).
Po roce Honza zjisti, že Petra navštěvoval mnohem častěji než Mirka. (Dejme tomu, že 3x častěji) Otázka zni - jak je to možne?
No to bude spíš odvislý od doby, která předchází odjezdu. 20/3 = 6,66666666, K tomu navštěvovanějšímu kamarádovi to jede vždycky šest minut před tím, než co jede k tomu druhýmu.
??? to je teda matematika :roll:
Gábinko, blížíš se ke kostelíčku, ale dovnitř zadarmo ještě nesmíš. Nemusíš to ciferně počítat na x desetinných míst. Stačí uvést vzorcem na čem závisí poměr návštěvnosti Mirka a Petra (nP)/ (nM)= 3. Čili doplň levou stranu vzorce (nP/nM), stejnou rovností něčeho na pravé straně (což se také bude rovnat třem) :D

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Gábijina volba

Příspěvek od Gabča »

Klásek, ten z Lucerny píše:
Gabča píše:
Klásek (ten z Lucerny) píše: Gábinko, díky za (doufám,že) vřelé ruky podání, ale hned Tě musím „sprdnout“. Já jsem ňákej Klásek z Lucerny a ne ten z lucerny; to bych se taky moh‘ jmenovat třeba knot. ;)
Mimochodem víš, co má společného lucerna a Lucifer? No, asi obá stejně smr.. ehm, páchnou
Klásek (ten z Lucerny) píše: Jeden člověk (např. Honza) se rozhodl, že bude navštěvovat své dva kamarády. A to dost podivným způsobem: Vždy, když přijde náhodně na autobusovou zastávku, pojede za tim kamarádem, v jehož směru přijede první autobus. Autobusy k Petrovi i k Mirkovi jezdi ve stejných intervalech - např. 20 minut. (Na vzdálenosti obou kamarádů od zastávky vůbec nezáleží, ale bydlí v opačných směrech od Honzovy zastávky; to je snad jasné).
Po roce Honza zjisti, že Petra navštěvoval mnohem častěji než Mirka. (Dejme tomu, že 3x častěji) Otázka zni - jak je to možne?
No to bude spíš odvislý od doby, která předchází odjezdu. 20/3 = 6,66666666, K tomu navštěvovanějšímu kamarádovi to jede vždycky šest minut před tím, než co jede k tomu druhýmu.
Gábinko, blížíš se ke kostelíčku, ale dovnitř zadarmo ještě nesmíš. Nemusíš to ciferně počítat na x desetinných míst. Stačí uvést vzorcem na čem závisí poměr návštěvnosti Mirka a Petra (nP)/ (nM)= 3. Čili doplň levou stranu vzorce (nP/nM), stejnou rovností něčeho na pravé straně (což se také bude rovnat třem) :D
Klásečku, malinkatej (to máš za tu Gábinku) nP/nM = doba před odjezdem busu P, uplynulá od odjezdu busu M / doba před odjezdem busu M, uplynulá od odjezdu busu P

Tisíckráááát póózdravuuujeme Tebe (to je náhodou moje oblíbená)
Maria, Maria denice líbezná, královno nadhvězdná

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Klásek, ten z Lucerny píše:
Gabča píše:
Klásek (ten z Lucerny) píše: Gábinko, díky za (doufám,že) vřelé ruky podání, ale hned Tě musím „sprdnout“. Já jsem ňákej Klásek z Lucerny a ne ten z lucerny; to bych se taky moh‘ jmenovat třeba knot. ;)
Jestli se mohu zúčastnit, tak to asi bude nP/nM = tP/tM.
Gabčo, odpovědi na moje hádanky jsi trefila přesně. Jen pro úplnost, když se děvčata vezla, tak předpokládám, že neřídila a v tom jsem viděl chybu od původního řešení.
Tak ještě jiná hádanka: Kde je tlak v pneumatice největší? Dole, kde na ní stojí auto, nebo naopak nahoře?
A eště jedna. Jak bude vypadat hladina vody nalité do sklenice ve stavu beztíže?
A ještě: Je možné ve stavu beztíže uvařit vodu klasickým způsobem (třeba na plotně, nebo v rychlovarné konvi)

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Příklad

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:
Ilem píše: Můj výpočet je tady:
5na2 + xna2 = (x+1)na 2
5na2 + xna2 = xna2 + 2x + 1 /- xna2
25 = 2x + 1 /- 1
24 = 2x / /2
12 = x
Spíš je rychlejší si vzpomenout ze školy, jaké trojúhelníky jsou "snadno pravoúhlé", a to se stranami 3,4,5 no a 5,12,13 :D
Pro mě je rychlejší to spočítat, než si vzpomenout na něco ze školy :| Pomalu už zapomínám, že jsem do nějaký školy chodil.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:[Gabčo, odpovědi na moje hádanky jsi trefila přesně. Jen pro úplnost, když se děvčata vezla, tak předpokládám, že neřídila a v tom jsem viděl chybu od původního řešení.
Tak ještě jiná hádanka: Kde je tlak v pneumatice největší? Dole, kde na ní stojí auto, nebo naopak nahoře?
A eště jedna. Jak bude vypadat hladina vody nalité do sklenice ve stavu beztíže?
A ještě: Je možné ve stavu beztíže uvařit vodu klasickým způsobem (třeba na plotně, nebo v rychlovarné konvi)
Zkusím hádat ... tlak je fakt stejný všude, a tím se taky všude bohužel ztrácí hybnost :-(, ale to už jsou ty "moje teorie" který neplatěj :-))). Ve stavu bez tíže nic nikam nenaliješ, leda "stříkneš" :-))))), no a ... uvařit vodu ve vesmírné lodi lze jednoduše tak, že ji vystřčíš z okýnka ven :D :D :D

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:
Ilem píše:[Gabčo, odpovědi na moje hádanky jsi trefila přesně. Jen pro úplnost, když se děvčata vezla, tak předpokládám, že neřídila a v tom jsem viděl chybu od původního řešení.
Zkusím hádat ... tlak je fakt stejný všude, a tím se taky všude bohužel ztrácí hybnost :-(, ale to už jsou ty "moje teorie" který neplatěj :-))). Ve stavu bez tíže nic nikam nenaliješ, leda "stříkneš" :-))))), no a ... uvařit vodu ve vesmírné lodi lze jednoduše tak, že ji vystřčíš z okýnka ven :D :D :D
Budu muset vymyslet něco těžšího.1. Pneumatika za jedna, 2. Dejme tomu, že ji vystříkneš do sklennice, jak bude vypadat hladina? 3.psal jsem o stavu bez tíže, ne o vakuu. Toho se dá dosáhnout i v atmosféře při dlouhém volném pádu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
Gabča píše:
Budu muset vymyslet něco těžšího.1. Pneumatika za jedna, 2. Dejme tomu, že ji vystříkneš do sklennice, jak bude vypadat hladina? 3.psal jsem o stavu bez tíže, ne o vakuu. Toho se dá dosáhnout i v atmosféře při dlouhém volném pádu.
. Hladina ... bude pokračovat v pohybu "střiku", vyplave ven ze sklenice, rozbije se o stěny kajuty, zaleze všude, uklidit to nejde, .... :D
3. To byl vtip ... (vystrčíš z okýnka :idea: ) , takže ... vařit? Var přichází v okamžiku když parciální tlak vodních par překoná tlak kapaliny ... tak, nevím, snad normálně, musí to být uzavřený, aby se to nerozlezlo, ale ne moc, aby se to vůbec uvařilo, tedy to potřebuje prostor pro páru.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

jde se v tom zamotat

Příspěvek od Akord »

9604+1372+14 Lucifer je svetlonosič.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše: . Hladina ... bude pokračovat v pohybu "střiku", vyplave ven ze sklenice, rozbije se o stěny kajuty, zaleze všude, uklidit to nejde, .... :D
3. To byl vtip ... (vystrčíš z okýnka :idea: ) , takže ... vařit? Var přichází v okamžiku když parciální tlak vodních par překoná tlak kapaliny ... tak, nevím, snad normálně, musí to být uzavřený, aby se to nerozlezlo, ale ne moc, aby se to vůbec uvařilo, tedy to potřebuje prostor pro páru.
Nehledej v tom žádný chytáky. Jde mi o tu hladinu. Voda tam mohla být pomalu stříknuta, nebo klidně nalita ještě ve stavu tíže. To se řešit dá.
S tím varem to tak jednoduché nebude.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Re: jde se v tom zamotat

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:9604+1372+14 Lucifer je svetlonosič.
ANo.. Světlonoš, dokud byl ještě v pohodě.

Ten z Lucerny

Příspěvek od Ten z Lucerny »

Ilem píše: Jestli se mohu zúčastnit, tak to asi bude nP/nM = tP/tM.
Zbývá jen tahle klíčová maličkost: čím je vyvolán poměr čekacích časů tP/tM ? Levá strana rovnice je dána Honzovou zkušeností, že navštívil Petra 3 x častěji než Mirka. Jak a proč dojde k tomuhle poměru čekacích časů tP/tM=3, když Honza přichází na zastávku nahodile? Hic Rhodos, hic salta!
Četnost návštěv 3:1 se pochopitelně vykrystalizuje až po velkém počtu jízd. Čím delší je sledovací období, tím přesněji vyjde poměr návštěv obou kamarádů. :?:

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
Gabča píše: . Hladina ... bude pokračovat v pohybu "střiku", vyplave ven ze sklenice, rozbije se o stěny kajuty, zaleze všude, uklidit to nejde, .... :D
Nehledej v tom žádný chytáky. Jde mi o tu hladinu. Voda tam mohla být pomalu stříknuta, nebo klidně nalita ještě ve stavu tíže. To se řešit dá.
S tím varem to tak jednoduché nebude.
Možná už vím, co myslíš ... přicucne se to ke stěnám sklenice... nebo taky ne ...podle přilnoavosti materiálů?

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

autobus

Příspěvek od Akord »

2.autobus jel treba 3x rychleji

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Ten z Lucerny píše:
Zbývá jen tahle klíčová maličkost: čím je vyvolán poměr čekacích časů tP/tM ? Levá strana rovnice je dána Honzovou zkušeností, že navštívil Petra 3 x častěji než Mirka. Jak a proč dojde k tomuhle poměru čekacích časů tP/tM=3, když Honza přichází na zastávku nahodile? Hic Rhodos, hic salta!
Četnost návštěv 3:1 se pochopitelně vykrystalizuje až po velkém počtu jízd. Čím delší je sledovací období, tím přesněji vyjde poměr návštěv obou kamarádů. :?:
Vždyť už ti to napsala Gabča. Prostě proto, že od Mirkova autobusu k Petrovu uběhne 3/4x20 min a od Petrova k Mirkovu 1/4x20 min. Je to stejný důvod, proč většina Petrů slaví svátek na Petra a Pavla (29.6.) a jen málo na Petra (21.2.). Slaví se totiž první svátek po narozeninách.
Když to vyženu do extrému, když bude autobus třeba k Petrovi jezdit minutu před tím, který jede k Mirkovi (při zachování 20min. intervalů), bude Honza jezdit k Petrovi 19x častěji.
Naposledy upravil(a) Ilem dne úte 04 srp 2009 22:19, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
Ten z Lucerny píše:
Vždyť už ti to napsala Gabča. Prostě proto, že od Mirkova autobusu k Petrovu uběhne 3/4x20 min a od Petrova k Mirkovu 1/4x20 min. Je to stejný důvod, proč většina Petrů slaví svátek na Petra a Pavla (29.6.) a jen málo na Petra (21.2.). Slaví se totiž první svátek po narozeninách.
Nó, tak nějak, prostě pravděpodobnost. Tu jsem vždycky nesnášela :-)))

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“