Ilem píše:Gabča píše:Ilem píše:[Gabčo, odpovědi na moje hádanky jsi trefila přesně. Jen pro úplnost, když se děvčata vezla, tak předpokládám, že neřídila a v tom jsem viděl chybu od původního řešení.
Tak ještě jiná hádanka: Kde je tlak v pneumatice největší? Dole, kde na ní stojí auto, nebo naopak nahoře?
A eště jedna. Jak bude vypadat hladina vody nalité do sklenice ve stavu beztíže?
A ještě: Je možné ve stavu beztíže uvařit vodu klasickým způsobem (třeba na plotně, nebo v rychlovarné konvi)
Zkusím hádat ... tlak je fakt stejný všude, a tím se taky všude bohužel ztrácí hybnost :-(, ale to už jsou ty "moje teorie" který neplatěj :-))). Ve stavu bez tíže nic nikam nenaliješ, leda "stříkneš" :-))))), no a ... uvařit vodu ve vesmírné lodi lze jednoduše tak, že ji vystřčíš z okýnka ven

Budu muset vymyslet něco těžšího.1. Pneumatika za jedna, 2. Dejme tomu, že ji vystříkneš do sklennice, jak bude vypadat hladina? 3.psal jsem o stavu bez tíže, ne o vakuu. Toho se dá dosáhnout i v atmosféře při dlouhém volném pádu.
. Hladina ... bude pokračovat v pohybu "střiku", vyplave ven ze sklenice, rozbije se o stěny kajuty, zaleze všude, uklidit to nejde, ....
3. To byl vtip ... (vystrčíš z okýnka

) , takže ... vařit? Var přichází v okamžiku když parciální tlak vodních par překoná tlak kapaliny ... tak, nevím, snad normálně, musí to být uzavřený, aby se to nerozlezlo, ale ne moc, aby se to vůbec uvařilo, tedy to potřebuje prostor pro páru.