Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Suchý spořič UF

Návrhy konkrétních zařízení.
Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Teorie podle laika......

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
laik píše:Nebylo by lepší....ale jen tak přemejšlím....
Seriozní odpověď nám dává jenom postup:
1. vymyslet či počkat na nápad
2. vyrobit
3. vyzkoušet
Ptát se, jak budou fungovat nápady, by mělo smysl jenom v to případě, že by už někdo jiný dostal tentýž nápad, vyrobil to a taky vyzkoušel - pokud tady čte, tak už by to nejspíš prezentoval. Takže naděje na zasvěcený komentář je nulová. Leda, že by se Tvého nápadu někdo chytil a vyzkoušel to - ale ruku na osrdí, většina lidí tady není ochotna se namáhat ani s věcmi fungujícími a vyzkoušenými, takže naděje opět nejspíš nulová.
Na svůj nápad se tedy nejspíš dočkáš reakcí opět v podobě dalších nápadů, a nebo, a to mnohem spíš, jenom pouhých dojmů, navíc nepříliš seriozně podložených, které Ti nijak nepomohou.
Někde jsem již zmínil, že "na papíře" mám povícero variant této technicky celkem primitivní a prajednoduché hříčky. Tři vyzkoušené jsem už zveřejnil včetně (snad) objektivního hodnocení. Další varianty by bylo jistě také zajímavé vyzkoušet, ale nemám k tomu zatím dost pádný důvod a nevím o nikom, komu by se do toho chtělo. Zvlášť, když se předem nedá ani přibližně odhadnout výsledek.
Ale líbí se mi, že o tom přemýšlíš a že to i napíšeš - jenom si od toho neslibuj nějakou plodnou diskuzi.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

laikovy teorie

Příspěvek od laik »

Mimo téma (offtopic)
Zdravím
nečekám že někdo bude hned v praxi zkoušet moje laický teorie....to zvládnu v nějakým volným čase i já sám a pak dám vědět jestli to co se mě motá v hlavě ,sou jen bludy nebo ne.....jen prostě nemám žádný vzdělání z oboru elektro a podobných tak pokládám otázky.....ale jestli bude nějakej spořič fungovat ,tak mě v jádru bude jedno na jakým principu (no mě asi ne :D )......

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen

Re: laikovy teorie

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
laik píše:.....jen prostě nemám žádný vzdělání z oboru elektro .....ale jestli bude nějakej spořič fungovat ,tak mě v jádru bude jedno na jakým principu
Čím povrchnější znalosti "v oboru elektro" máš, tím volněji a svobodněji můžeš vymýšlet to, co se zdánlivě podobá elektrickým obvodům. Ono tady se sice něco nějak někudy někam vodí, ale je to všecko jinak než s elektřinou. Proto se nedá předem odhadnout, co která změna udělá. Ale tak nějak pomaloučku polehoučku se začíná rýsovat, co se tomu líbí a co ne. Třeba tomu jednou budeme opravdu rozumět, kdo ví?
Zdravím - poota

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

měli bychom si zvykat vidět život všude

Příspěvek od 1220 »

Snílek
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Spirály

Příspěvek od Snílek »

Zdravím,
Na žádost pana Karla Vám sem posílám nějaké ty spirály (jsou animované) :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Velký dík

Příspěvek od 1220 »

Karel DR píše:Snílkovi, který nesní, ale pracuje ;) pro blaho ostatních.
Můžeme tedy jasně říct jaký druh spirály si pro své UF-ko vybereme.
/Spirála je i po otočení stále v původním směru vinutí./
Tři možnosti:
S1 dvě protisměrné tzv kaduceus
S2 obě pravotočivé pravý bifilár
S3 obě levotočivé levý bifilár
Asi by nebylo od věci když někdo něco udělá, aby napsal: Udělal jsem S 3 pro auto to a to.....
Takže za sebe: udělal jsem S 3 pro kamaráda s favoritem v doběhu karburátorové auto.
ujel 6 km a povídá : jelo to pětku třicítkou a je to znát.... holt uvidíme kdo bude další.
první S3 opraveno za S1 byl to překlep :cry:
K.
Naposledy upravil(a) 1220 dne čtv 22 říj 2009 18:58, celkem upraveno 1 x.

sao
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

Jedeme na sucho

Příspěvek od sao »

Hoši , hoši
Nechci Vám do toho moc zasahovat , ale kdybyste se pořádně podívali na první obrázek který tam dal Poota , tak by Vám hnedle svitlo a motali byste to protisměrně jako on .
I když k tomuto motání mám své výhrady , tak podle Vašich výsledků v podstatě funguje každej zářič , tedy i Trko bez vody , které se vřadí do cesty sání a to je přijatelné poznání .

S největší pravděpodobností , ale spíš v mizivém procentu to bude mít vliv i jakožto rozrotování nasávaného vzduchu , ale budiž . Každá drobnost se určitě musí projevit a taky je dobrá .

Spíš bych se zaměřil , když teda budu mluvit za sebe , jak vlastně tyto protisměrné spirálky fungují .

Mimo téma (offtopic)
Na dobře míněnou radu Kadlíka , tady pode mnou , doplňuji a upřesňuji .
Hoši , hoši , hošíci moji milovaní , souputníci a obzvlášť Kadlíku můj milovanej .
Jo a s Esculapem jsem byl v noci na vině - pěkně jsem si dali do nosu a vyhulil mě všechny špinky – jo a mám Tě od něho pozdravovat a taky se nemáš tak čertit – vzkazuje .

Jinak se už všem dopředu omlouvám , jestli jsem ve své snaze pomoct osvětlit problematiku z jiného , tedy mého a možná pro někoho neomaleného úhlu , to trošku přepísk , ale jenom jsem využil a dal do souvislostí zkušeností , které nabylo lidstvo hodně dávno před námi .
Čovek se hold furt musí učit - a já to dělám rád .
Tak třeba na tomto příspěvku jsem se naučil , že čovek musí být furt ve střehu a nepouštět si hubu na špacír , ale makat a makat . On to nakonec vždycky říkával Franta Kocourek – dej mu Pán Bůh věčnou slávu .
Naposledy upravil(a) sao dne sob 17 říj 2009 18:01, celkem upraveno 4 x.

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Jedeme na sucho

Příspěvek od 1220 »

Mimo téma (offtopic)
sao píše:Hoši . :smoke:
Nejsme jenom hoši pane a příteli, jinak děkuju za doufám věcné připomínky.
Ty variace jsou proto, že to víme jenom mlhavě a nedokonale a hledáme cestu.Pro názornost to stejně udělám časem v CAdu aby i .........
Opatruj se.
K.
PS. Imhotep by s Tebou s tím kouřením asi vyběh :lol:

poota
Zasloužilý člen

Rotující vzduch

Příspěvek od poota »

Zatím panuje většinou názor, že rozrotováním vzduchu dochází ke kvalitnějšímu promíchání spalované směsi a tím i ke zlepšení spalování. Proti tomu nic nenamítám, je to skutečně tak. Jak jsem zmiňoval, v dobách dávno minulých jsem to již zkoušel, ale s výsledky skutečně mizivými. Téměř neznatelný nárůst výkonu byl ve vyšších otáčkách silně degradován zvýšeným odporem sacího potrubí. U dvoutaktu je navíc cesta mezi karburátorem a válcem pro směs velmi dlouhá, komplikovaná a strastiplná, takže z původně silné rotace se toho již ve válci moc neprojeví. Tolik k tomu, proč na mechanický účinek rotace pohlížím dost skepticky.
Jiná situace je ovšem při pohledu na rotující proud z hlediska pohybujících se částic, které mají nějaký náboj. Kolem každé částice je pole, které při svém pohybu vyvolává ve svém okolí dynamické změny. Při zjednodušení na elektromagnetickou indukci si to můžeme představit jako elektrický proud ve vodiči. Kolem rovného vodiče vzniká symetrické magnetické pole. Pokud vodič stočíme do závitu, pole uvnitř závitu je mnohem "hustší", než z vnější strany. Rotací tedy vytváříme jakousi vzdušnou "cívku" a měníme tím drasticky elektromagnetické poměry v postupujícím proudu.
V UFku je situace zřejmě daleko složitější, protože zde navíc na sebe reagují volné částice, organizované pohybem vzduchu, a částice "vázané", které jsou organizované kovem spirál.
To sao: díky za příspěvek, je z něj vidět, že oba víme, že jdeme sice každý jinou cestou, ale stejným směrem a ke stejnému cíli.
Zdravím - poota

Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Poota

Příspěvek od Novák »

Napoj na to osciloskop,jednou proti zdroji a pak proti zemi.Hodně ti to napoví.A ne každý osciloskop je schopen to změřit,musíš jich zkusit víc.Už jsem to tu několikrát psal a raději to připomenu,protože někteří Dronti jsou prostě dronti.

poota
Zasloužilý člen

Re: Poota

Příspěvek od poota »

Novák píše:Napoj na to osciloskop,...někteří Dronti jsou prostě dronti.
Drontem jsem a Drontem budu! Ale hledej jak hledej, v běžném Drontím doupěti se tak složitá věc nenajde, ostatně k čemu by také prostému Drontu byla, když s ní narábat stejně neumí. Tolik na vysvětlenou a jako zkroušená omluva :( - poota

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Neboj Peťo

Příspěvek od 1220 »

Těch krámů mám k dispozici několik, ba i s obsluhou znalou, leč zatím musím udělati napřed věci jiné :cry:
Leč dlouhé zimní večery už se blíží.
:bye:
K.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

měření ufka -(3 druhů ufek)

Příspěvek od la »

Karel DR píše:Snílkovi, který nesní, ale pracuje ;) pro blaho ostatních.
Můžeme tedy jasně říct jaký druh spirály si pro své UF-ko vybereme.
/Spirála je i po otočení stále v původním směru vinutí./
Tři možnosti:
S1 dvě protisměrné tzv kaduceus
S2 obě pravotočivé pravý bifilár
S3 obě levotočivé levý bifilár
Asi by nebylo od věci když někdo něco udělá, aby napsal: Udělal jsem S 3 pro auto to a to.....
Takže za sebe: udělal jsem S 3 pro kamaráda s favoritem v doběhu karburátorové auto.
ujel 6 km a povídá : jelo to pětku třicítkou a je to znát.... holt uvidíme kdo bude další.
Měření.
Trošku jinak bez auta,materiál Cu běžný izolovaný instalační drát průřez 2,5mm ,žádné napájení a žádné ukostření a vloženo do plastové trubky na odpady ( HT ),aby se přes modely dal sát vzduch hezky vysavačem a taky aby vznikl podtlak a patřičné proudění.
Naposledy upravil(a) la dne pát 23 říj 2009 8:39, celkem upraveno 1 x.

poota
Zasloužilý člen

Re: měření ufka -(3 druhů ufek)

Příspěvek od poota »

:good: a dík za konkrétní, dokonce číselně vyjádřené, výsledky - poota

1220
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Spirála

Příspěvek od 1220 »

Spirála pravá, montuje se ouškem směrem k sání, průměr drátu cca 2mm i s izolací, průměr spirály vnější podle gumové trubky ve které je umístěna cca 40-60mm , průměr spirály vnitřní cca 4 mm, výška spirály cca250-500mm podle gumové trubky.
Auto je pak uživatelsky omlazené včetně uživatele :lol:
:bye:
KDR
Čiže typ S2

Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“