poota píše:Magnetické "písty" se pohybují přímočaře proti tomu magnetu, co je okolo, takže tam reakci vidím. Sice se mi zdá, že je ten magnet zbytečně složitější než samostatné "hlavy", ale proti gustu žádný dišputát - třeba ho Martin/KČ někde našel už hotový a jenom ho chce nějak využít.
Já osobně to chápu tak, že je to proto, aby mezi magnety a statorem nevznikaly žádné síly "navíc" a clona nejezdila trhaně jako po schodech. Takhle má při svém otáčení vzhledem ke statorovému magnetu stále stejnou polohu v každém.
Nejsem si taky úplně jistej, jestli lze do naznačený silový rovnováhy počítat přitažlivou sílu pístů k rotující cloně. Podle mě není zaručený, že ta síla koná nějakou práci. Je to jako mechanismus, jehož úkolem je oddálení dvou magnetů, ale je poháněn silou, kterou se tyhle dva přitahují.
Práci by píst konal v případě, že by clona měla konstantní vzdálenost od toroidu - to by ale práce získaná vtahováním clony na píst v DU byla zanedbatelná.
poota píše: Jeho výpočet sil vypadá na první pohled přesvědčivě, ale obávám se, že tady nepůjde jenom o prosté "má dáti - dal" neboli "ukradli jsme - ukradli nám"
Nepůjde tolik o síly jako spíš o práci vykonanou/spotřebovanou pohyblivými částmi.